Summer in Sydney

Frida akte i onsdags forra veckan, vilket var ett trakigt farval! Jag, Frida och Janne - Oreo-ganget- har haft det roligt, akt till stranden (dar gick fran vanilj till tomat), gatt ut, utomhusbio, bowlat, agerat moraliskt stod nar Frida hoppade fallskarm bland manga andra saker. Vilket for ovrigt var en intressant dag, sitta ute pa ett flygfalt i en forort till Sydney, i ett stort skjul utan AC, och vanta i nastan 4 timmar da Frida var en av de sista som skulle hoppa for dagen.. Gissa om man blev sugen pa att gora det sjalv!! Fran en helikopter dessutom.. Men jag har bestamt inte rad nu – fast jag ska definitivt gora det. Kunde Frida, med bade hojdskrack och flygradsla, gora det och dessutom alska det sa maste jag gora det, helt enkelt. Den helgen firade vi sjalvklart, pa lordagen var det annu en grym soul-konsert i The Domain, med bl.a. Angélique Kidjo!

Efter ett antal veckor i denna stad, har jag nu antligen borjat forsta mig pa den. Hittat lite utestallen och andra smastallen dar 'locals' brukar hanga, traffat valdigt trevliga manniskor, speciellt pa hostelet jag bor pa nu. Alfred Park har jag och Nils bott pa forut, och nu ar det lite annan stamning dar – forut var det valdigt lugnt och nastan pa den asociala sidan, men nu ar det en bra blandning av folk som jobbar och som ocksa vill ha roligt och umgas. Jag har dessutom fatt ovarderliga tips om hur jag kan jobba och spara pengar, vart jag kan vanda mig osv. Att behova lamna snart for att jobba nagonstans ute pa landet kanns lite trakigt, men ar samtidigt det smartaste jag kan gora, da Sydney trots allt ar en dyr stad. Sa just nu ar det full fokus pa att hitta jobb. Och sjalvklart njuta av sommaren.

Happy New Year 2013!

Nils reste tillbaka till Sverige under de sista dagarna av 2012 och tog med sig alla a:n och o:n med prickar. Jag flyttade in pa Wake Up for en vecka och insag hur manga skandinaver som det nu finns i stan; overallt hor man svenska och danska. I mitt rum var vi 4 svensktalande av 6.

Dessa sista dagar pa forra aret passade jag pa att klippa haret, och det enda de sa pa salongen var “You have A LOT of hair..”, de var minst sagt imponerade. Sista lordagen gick jag och Cristina ut och lyckades ta oss till en underground rockbar som serverade pizza hela natten, och dessutom hangde vi med nagra 'locals', en ovanlighet som backpacker i detta land. Den 30:e landade Frida, och jag letade, som alla andra, efter ett stalle i stan dar man kunde se Harbour Bridge-fyrverkerierna, utan att behova campa ute natten innan och smuggla in alkohol. Av ca 70 utkiksplatser runtomkring stan sa var det endast 6 platser dar man fick ta med sig egen alkohol, vissa stallen salde och de flesta stallen var det helt alkoholforbud. Da det ar maaaanga som kommer till Sydney for att kolla pa fyrverkerierna stallen med bast utsikt betalplatser, och manga stallen som ar nara maste man vara pa plats kl 10 pa morgonen (t.ex. Parker och gronomraden som oppnade vid den tiden pa nyarsafton) och halla sin plats hela dagen..! Allt ar valdigt organiserat, de har t.o.m. En hemsida for att ge all info om nyarsafton och de varldskanda fyrverkerierna.

Nyarsafton lyckades vi ta oss till en park dar det var BYO, sjalvklart lite langre bort, men anda en fin utsikt over Harbour Bridge. Och det fanns gott om plats trots att vi kom dit sa sent som kl 14! Perfekt stralande vader var det ocksa, manga satt I badklader och Frida som precis kommit fran vinter-Sverige blev sjalvklart brand i den starka Aussie-solen, trots solkramen. Sommarpicknick pa nyar tillsammans med massa andra manniskor, riktigt go' stamning – valdigt bra start pa det nya aret! Traffade lite folk fran mitt resande langs ostkusten, och sjalvklart massa nya, bl.a. Ett gang spanjorer som gav mig 12 vindruvor att ata strax innan tolvslaget. Den spanska traditionen bjuder att man ska hinna ata en vindruva for varje slag som klockan slar vid 12, och da det inte skulle sla nan klocka dar vi var, sa hade de ett youtube-klipp fran Spanien. Jag hann inte ata upp den sista innan klockan slog ut, sa da blev jag tydligen fast I 2012 (sa som jag forstod det..). De hade fyrverkerier varje timme fran kl 21, fram till de riktiga vid tolvslaget. Det var spektakulart, men inte lika fantastiskt som det hade hypats upp till att vara. Hursomhelst var det ett riktigt bra nyar, som avslutades med en ordentlig motionspromenad pa tva timmar, da alla bussar var proppfulla och taxibilar upptagna. Sommar 2013 har redan borjat.

Nyarsdagen var en lugn dag, vi satt I parken och tog det lugnt och pa kvallen var det umgange med nagra andra i Side Bar, Wake Up:s egna backpackerbar. Kvallen efter var det liveband dar, stallet var packat av glada manniskor och det var roligt. Anda tills vid tolvtiden, da en av vakterna helt plotsligt bestamde sig for att vi “had had enough”, och vi bads att ga ut och “ta lite frisk luft” for att sedan inte bli inslappta mer. Valdigt konstigt, da vi knappt hade druckit nagonting eller betett oss pa ett satt som gav de anledning att slanga ut oss – vi hade bara dansat och haft roligt som alla andra darinne. Valdigt snopet och irriterande att bli behandlade pa det sattet pa ett stalle som ar till for backpackers och darfor ganska sunkigt, sa vi hade saklart ett langt snack med managern och bestamde oss for att aldrig mer ga dit igen. Trodde aldrig att man skulle komma till ett stalle i varlden dar vakterna beter sig varre an I Stockholm, speciellt inte nar det generellt sett ar lite mer avslappnad attityd har i ovrigt.

I torsdags var det strandvader, och jag, Isabel, Frida och Janne akte till Bondi Beach.
Fredagen var annu en fin dag – och Fridas birthday, sa vi tog farjan over till Manly for att glassa dar. Fodelsedagsfika bjods det pa, courtesy of Frida och Jannes boende, som har riktigt god frukost bl.a. chokladcroissants, goott... Pa kvallen forfestade vi pa mitt hostel som jag nu bor pa, Glebe Village. Ett helt gang darifran skulle ocksa ut, men de drog tidigare an oss, sa vi drog till en latin bar. Bra stamning, mycket dans, och vakter som faktiskt sa till en pa ett schysst satt ifall det var nat, istallet for att slanga ut folk utan forvarning. Jag fick en ordentlig “learning by doing”-lektion i rumba och cha cha, och samma med Frida vars partner blandade en massa latin styles.

Igar var en riktigt varm dag, jag och Frida var pa Glebe Market en liten stund innan vi gav upp i varmen. Pa kvallen fick vi ett tips att ga till the Domain dar det skulle vara gratiskonsert. Det visade sig att det var forsta dagen pa Sydney Festival, en tre veckor lang stadsfestival da massa kul hander i stan. Varje lordag har de upptradanden pa en stor scen i Domain – gratis (valdigt ovanligt I denna stad)! Helt oforberedda satte vi oss I graset framfor scenen, tillsammans med tusentals andra, och njot av Motown soulmusik pa sommarkvallen. Nu ar det bara att kolla upp mer saker det gar att gora i stan, som festivalen anordnar gratis.
Bra start pa 2013 – i sommaren!
 
NYE picknick
 

RSS 2.0