Regnskogen i North Queensland

 

Cape Trib & Daintree


På onsdagen plockade vi upp vår bil, en Mitsubishi "Chubby" campervan. Perfekt storlek och bra kraft i motorn. Vår plan var att köra norrut från Cairns och utforska den vackra regnskogen som alla här har berättat om, innan vi på lördagen skulle åka på en dagskryssning från Cairns för att snorkla ute i Stora Barriärrevet. Så kursen gick norrut! Vi hade två kartor med oss och Nils Iphone så att hitta var inga större problem. 

Första dagen gick allt lite väl långsamt, speciellt med tanke på att vi dels skulle vänja oss vid att köra på vänster sida, och att lära oss att köra/hantera vår kära lilla Chubby. Vi kom så långt som till Port Douglas (inte långt) innan vi fick stanna för natten. Att köra efter solnedgång är någonting vi inte tänker göra - dels för att många djur rör sig ute på vägarna på natten och dels för att vår bilförsäkring slutar gälla mellan solnedgång och soluppgång. 

Dagen efter körde vi mot Daintree-skogen och Cape Tribulation, vilket är så långt norrut man kan köra på östkusten innan man måste ha en 4WD för att kunna ta sig ännu längre upp. För att ens komma dit åker man över Daintree river med en båtfärja. Många gånger tvivlade vi på hur de hade tänkt att vi skulle kunna köra på de vägarna upp dit ändå.. Visst var det asfalterade vägar hela vägen, men vi körde ju bara upp och ned för branta, slingriga och smala bergsvägar i princip hela vägen. Trots dessa skrämmande smala vägar, så klarade vi oss bra, och lyckades t.o.m. att njuta lite av regnskogen som omgav oss på vägen. Det är otroligt vackert och häftigt att gå omkring i riktig levande regnskog. Ibland kändes det som att de hade lagt på ljuden från alla fåglar, insekter och amfibier, för ljudet kunde vara dånande (i brist på ett bättre ord). Så nu har vi kanske 1000 bilder på grönt!


Andra natten stannade vi på Cape Trib Camping, vilket var riktigt mysigt, precis bredvid stranden och gångväg till många vandringsleder i naturen runtomkring. Vattnet i hela Daintree-området är fullt av saltvattenkrokodiler, så bada är inte att tänka på. Det står varningsskyltar överallt, och man ska inte ens gå nära vattenytan på vissa ställen.


På vägen tillbaka åkte vi på en entimmas "river cruise" på Daintree river för att kolla efter krokodiler. Guiden som körde oss berättade mycket intressanta fakta om naturen, fåglarna och krokodilerna i området. Vi hade turen att se alfahannen, Scarface, som med sina knappa fyra meter låg och lurade i vattnet. Eftersom det finns väldigt strikta regler i hela Queensland gällande deras regnskogsområden och de djur och växter som lever på området, fick i endast komma 10 meter nära krokodilen. Annars såg vi också några små unga krokodiler, som knappt hade hunnit bli 30 cm långa.
Ett litet smultronställe i Daintree var definitivt The Ice Cream Factory, där de gjorde och sålde glass gjord på färsk frukt som de odlar själva. Den godaste smaken var gjord på en frukt som heter jackfruit, som smakar som ca 5 olika frukter på samma gång. Mmm!


Just det! En sak jag har glömt att nämna, att jag på onsdagen åkte Minjin Swing, som Nils hade vunnit en åktur på i Didgeridoo-tävlingen. Man sitter alltså antingen 1-3 personer upphängda lodrätt, blir upphissade 45 meter snett bakåt uppåt, som sedan släpper så att man åker framåt i en pendelrörelse. Helt enkelt som en gunga, bara från hög höjd och där man uppnår en maxfart på 120km/h på 3,5 sekunder. Jag fick åka med två tjejer som jobbade där, så det var ganska skönt att de var helt kolugna. Medans vi blev upphissade så tyckte jag att det var helt ok eftersom det området är omgivet av höga träd. "Wait 'til you see the view from the top", sa en av tjejerna och helt plötsligt är vi högst upp precis över trädkronorna och man ser utsikten lååångt ut. Precis när det släpper är det en bråkdels sekunds fritt fall, men efter det känner man hur man sitter fast och gungar i högsta fart - hur roligt som helst! Gratis är dessutom gott..

 

The Reef


På lördag morgon var det dags att ta sig till färjeterminalen i Cairns och åka ut på en dagskryssning till Stora Barriärrevet. Eftersom vi hade blivit varnade om att det skulle vara väldigt blåsigt ute till havs, hade jag bunkrat upp med åksjuketabletter och tagit en innan avfärd. Det räckte inte så länge. Det skulle ta oss två timmar att åka ut till den första platsen där vi skulle snorkla, och efter en timme såg man hur fler och fler ansikten på båten blev vita, för att sedan försvinna ut till bakre delen av båten med en spypåse i handen. Nils tog en tablett, jag tog en till tablett vilket räddade mig men de flesta på katamaranen räknade ner minuterna till att vi skulle stanna till. Det första stället var verkligen mitt ute i havet kändes det som, Paradise Reef, och det var dessutom ganska vågigt i vattnet. Jag som inte har snorklat tidigare, och dessutom är en badkruka, fick simma ut med en ur personalen på båten. Från vattenytan var det rätt grumligt och såg rätt trist ut, men så fort jag doppade ned huvudet i vattnet så var det som att komma in i en helt annan värld. Så många färger, olika koraller, fiskar.. En återkommande replik som folk brukar säga här är att de vill "hitta Nemo", dvs clownfisken från den animerade filmen. And yes, I did find Nemo!
Vi stannade till på ett annat ställe som var lite lugnare, vid en jättefin sandbank som heter Michaelmas Cay. Det är också en fågelö, vilket betyder att vi endast fick röra oss på en väldigt begränsad del på land, för att inte störa fåglarna (som var överallt, hela tiden). Där var det otroligt fint, och ännu klarare i vattnet. Ville aldrig sluta snorkla, och höjdpunkten var när vi upptäckte stingrockor i vattnet.

 

Tablelands


Söndag, och vi hade efter rekommendation bestämt oss för att köra lite inåt, söder om Cairns, för att åka till alla fina vattenfall och andra häftiga skapelser som naturlig erosion har skapat. Vi åkte till Babinda Boulders, vilket är jättestora klippblock i floder. Josephine Falls var ett vattenfall där man kunde åka rutschkana nerför en del av de släta klipporna, hur fint som helst. På vägen till stället vi skulle sova för natten, stannade vi till vid en jättefin insjö där vi hade hört att vattnet skulle vara varmare än vid vattenfallen (en väldigt viktig punkt för mig). Detta var dock inte fallet. Jag badade ändå, vilket betyder att mitt allra första dopp 2012 skedde i oktober. Där vid sjön träffade vi på några andra trevliga backpackers, ett holländskt syskonpar och en australiensiska, som inte visste var de skulle bo över natten, så de hakade på oss. Vi stannade på ett litet mysigt ställe som heter "On the Wallaby" (vilket på aussie slang betyder "on the road"), där vi åt grillat och spelade pingis och didgeridoo innan läggdags. Tidigt på morgonen skulle vi egentligen alla upp för att kolla på näbbdjuren som dyker upp i gryningen, men jag drog mig för att gå när det visade sig att de andra redan stuckit (och de hade kartan), så Nils drog själv och såg faktiskt ett par stycken. Efter frukost drog vi iväg för att ta oss till en väldigt djup och häftig krater i närheten. Vi hade blivit rådda att ta med oss en sten och kasta i, vilket vi gjorde och ljudet från den lilla stenen var enastående.

Efter det åkte vi till ett av de mest kända vattenfallen i området, Milla Milla. Tydligen har det varit med i en schamporeklam, men förutom det så är det så otroligt fint! Jag, fröken badkruka, var bara tvungen att hoppa i och simma igenom det kalla vattenfallet, så fint var det. Där träffade vi upp de andra och hängde ett tag och åt lunch. Vädret har dessutom varit perfekt idag, 30 grader och klarblå himmel hela dagen. Vi skulle egentligen ha åkt till ett annat vattenfall efter det, men när vi väl kom fram med bilen visade det sig att det var 6 km vandring till själva vattenfallet, och dessutom blev vi attackerade av alla stora regnskogsflugor som bet oss och bosatte sig i vår bil. Mindre kul, så vi sade adjö till varandra (de skulle åka tillbaka till Cairns och vi vidare söderut) och så åkte vi till Mission Beach, som blev vår slutdestination för dagen. Det är en liten idyllisk semesterort, egentligen tre långa sandstränder och lite bebyggelse bredvid, så det första vi gjorde när vi kom fram hit var att gå ner till stranden. Där gjorde jag en fantastiskt upptäckt: vattnet var varmt (!). Så vi badade sjävklart litegrann innan solen hann försvinna alltför mycket bakom palmerna.

Oh yes, det har varit fint.


Kommentarer
Postat av: Kiana

It does sound idyllic !!! Much cleaner than India for sure! ;)

2012-10-08 @ 16:17:40
Postat av: Frida

tinaaaa!!! =D
vad ska jag säga--- allt du skriver är bara WOW! hoppas du inte kommer hinna tycka att allt är lame tills jag kommer bara, haha XDDDD- allt låter så sjukt härligt! längtar!

Minjin Swing- tänkte bara på ett avsnitt från South Park- "I Should Have Never Gone Ziplining". haha- kolla på det om ni inte har nåt att göra nån kväll XDDD (www.southparkstudios.com... eller .au - vad som ni nu har där borta). underhållning!

här hemma börjar alla bli svennedesperata efter sol. they know what's coming...
...jag däremot är mer chill och vill bara att det ska bli vinter fort som faaaan XD ...you know what I'm talkin' bout ;P

ha det bäst! akta er för läskiga ormar och galna koalor!
kramar från Frida ;

2012-10-08 @ 17:21:52
Postat av: Ira

Hej Tina! Jag är verkligen imponerad hur du vågar att vara på såna läskiga ställen! med krokodiler bl.a. vad läskigt!!!!!!!!!!!
Välbeskrivning! Du vågar och göra spännande saker också! Ha det kul och var lite forsiktig( nu agerar jag som mamma förstås!) många kramar och häls Nils!

2012-10-08 @ 22:22:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0