Agnes Water/1770

 
I måndags kom vi fram till Agnes Water efter ännu en dags körning. Discovery Coast kallas den här lilla kustremsan. Agnes Water med 2000 invånare är en liten mysig semesterort med hippiekänsla, antagligen eftersom det är det nordligaste stället på östkusten där man kan surfa. Town of 1770 som inte ligger så långt härifrån, har fått sitt namn från att det var det stället som James Cooke landsteg i Australien. Alltså det ställe som Australien 'upptäcktes av den vite mannen'. 1770 består av ca 90 invånare, och de flesta andra som tar sig dit har väl lyxiga s.k. "sommarstugor" där.
Men som sagt, Agnes Waters - väldigt mysigt ställe. Alla känner alla, men det rör sig ändå ganska mycket backpackers här (Greyhoundbussen kommer och släpper av folk var och varannan timme). Måndag och tisdag natt bodde vi på ett riktigt campingområde, i en glänta ovanför stranden, med utedass och där Mr Park Ranger kommer och knackar på bilen på morgonen för att se till att du betalar för dig (väldigt billigt). På natten blir det beckmörkt, och du måste ha med dig ficklampa för att kunna gå 10 meter till soptunnan. Alla stjärnor kommer fram, och Vintergatan syns klart och tydligt på himlen. Som den stadsbo jag är, så är allt detta väldigt exotiskt - att vara 'på landet' - i Australien!
 

På dagen går man ned till centrum, vilket består av torget med massa småbutiker, en billig matbutik och småhak. Tvärs över gatan finns en bensinmack och resten av centrum - en till matbutik, en surfbutik som ägs av hippiegubbar, och Discover 1770 - butiken där man kan fråga personalen om allt som har med området att göra, boka saker, hyra cyklar etc. I måndags råkade vi trilla in dit strax innan stängning, och en av ägarna till butiken pratade med oss i säkert en halvtimme om bl.a. aktiviteter för oss, men också om aboriginerna i området, och hur hon hade blivit en del av stammen genom en ritual där hon hade fått ett aboriginiskt namn. De säljer mycket konst och annat som är gjort av aboriginer, och var väldigt noga med att pengarna går till rätt person så att säga. Överhuvudtaget så är Australien fortfarande väldigt segregerat, med likheter till apartheid i Sydafrika, så det är uppfriskande att höra vita människor genuint bry sig om mänskliga rättigheter.

Igår, tisdag, gick vi surflektion på morgonen som anhålls av de i surfbutiken kl 10 varje dag. Vi hade hört redan innan vi kom till Agnes Water att det var billigt att surfa här och dessutom bra vågor för mindre vana surfare, så att surfa nästan tre timmar där surfutrustning ingick för ynka 17 dollar/person verkade som en bra deal! Klarblå himmel, 4 km lång strand, varmt i vattnet.. Jag och Nils kände båda två att den där veckan på Surf Camp nog hade gett oss lite ändå - det var smidigare än trott att hoppa upp på brädan i vattnet. Dels var det mycket bättre förhållanden nu än det var på Spot X, dels hade lite kunskap hunnit sätta sig i kroppen. Jag kunde tänka mindre på hur jag skulle göra, och istället bara göra. Härligt! Sedan kunde jag också passa på att sola lite.

Efter att ha lagat lunch på vår campingplats, gick vi ner till centrum igen för att ta tag i den största anledningen till att vi är här. Imorgon ska vi nämligen åka på en övernattningsäventyr på en ö tillsammans med ett tiotal andra. Castaway heter det, och det är precis vad det är - man blir flugen till en ö, Middle Island, och stannar där i 24 timmar och hittar på precis vad man vill. De som anordnar detta, Tribal Travel, har sitt "kontor" här (i videobutiken), så vi gick dit för att få checka in, betala och få mer info om Castaway-äventyret. Vi har hört mycket gott om denna tur av folk som har varit på den själva, och det är en av de främsta anledningarna till att jag vill göra det - för de som jobbar på Tribal Travel är inte direkt bäst på service. När jag först ringde för att boka det för ca en vecka sedan, var hon på telefon inte särskilt trevlig och snäste nästan åt mig. Hon som tog emot oss igår, var väldigt kall och gav oss ett litet leende först när hon hade fått våra pengar i handen. Tribal Travel är inte att rekommendera som travel agency helt enkelt.

Idag bestämde vi oss för att vi skulle hitta ett ordentligt campingområde, med riktiga duschar och faciliteter. Men eftersom vi inte behövde göra detta förrän senare på eftermiddagen, ställde vi bilen vid centrum över dagen. Efter att ha köpt på oss ekologiskt producerad insektskräm, "rainforest tea" och en didgeridoo, bestämde vi oss för att gå till stans utkiksplats, där man ser hela stranden och ut över det glittrande havet. Barriärrevet sträcker sig ned hit med, och vi blev rekommenderade att ta en snorkeltur även här, då det tydligen ska vara ännu klarare i vattnet och mer färgrikt under vattnet än i norr. Då vi inte har råd med detta, fick vi nöja oss med den fina utsikten.
 
Efter lunch köpte Nils en "rashie", dvs en t-shirt man kan surfa i för att inte få brännmärken av brädan. Och självklart hyrde han en bräda också. Vi lade in brädan i bilen och körde ned till stranden. Nils hoppade i, och lilla badkrukan/landkrabban låg och glassade i solen innan det var dags att lämna tillbaka surfbrädan. Har jag nämnt att vädret här är helt underbart?

Nu sitter vi på en campingplats lite utanför stan, som vi hade hört hade många vilda kängurus runtomkring. När vi parkerade bilen var det första vi upptäckte en grupp kängurus som stod och betade precis intill. Jag och Nils, som inte riktigt har fått se kängurus ordentligt innan dess, blev helt uppspelta av att vara bland så många på så nära håll.
 

Är definitivt nöjd med att vi stannade till här i några dagar innan Castaway, det är väldigt fint och mysigt här. Imorgon flyger vi till ett dygns egenkomponerat äventyr.

Kommentarer
Postat av: Lova

återigen - coooooooolt!!

2012-10-17 @ 21:55:52
URL: http://lovlin.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0